[vc_row][vc_column][vc_column_text]Iedereen heeft wel eens een wondje waardoor dit plekje in je lichaam gaat ontsteken. Bij een ontsteking doe je er natuurlijk alles aan om de pijn zoveel mogelijk te verzachten. Naast het gebruik van medicijnen kun je de pijn ook op een natuurlijke manier verlichten. Dit kun je doen door de ontsteking te koelen of warm te houden. De meningen over wanneer je het best kunt afkoelen of verwarmen zijn verdeeld. In deze blog vertellen we je wat je het beste kunt doen bij een ontsteking en waarom dit de beste manier is.

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op vreemde stoffen of op beschadiging van het weefsel. Een ontsteking zorgt ervoor dat je lichaam hersteld en kun je herkennen aan een rode en warme huid rondom het ontstoken gebied. Dit kan samen gaan met pijn, zwelling of koorts. Wanneer een ontsteking langdurig is, kan de plek koud aanvoelen en zal het minder opgezwollen zijn.

Kou en warmte kunnen allebei helpen om deze pijn te verlichten. Het kan daarom verwarrend zijn om te bepalen wat je het beste kunt doen bij een ontsteking. Over het algemeen is het bij een zwelling of ontsteking het beste om de plek te koelen. Warmhouden werkt vooral ontspannend en is geschikt bij spierpijn of chronische pijn.

Wanneer koelen met ijs

Wanneer je een wond hebt opgelopen, is je weefsel ontstoken. Dit kan zorgen voor een zwelling, roodheid en pijn. Kou kan de pijn verdoven. Het vernauwt de bloedvaten, zodat er minder bloed naar de wond stroomt. Hierdoor ontstaat er minder druk op de wond en neemt de zwelling en pijn af.

Ook wanneer je gewrichten pijnlijk aanvoelen, is koelen met ijs een goede methode om de pijn te verzachten. Je kunt een coldpack gebruiken en deze tegen de warme en gevoelige plek leggen. Leg een hand- of theedoek tussen de huid en het coldpack en houdt deze minstens twintig minuten vast. Onze warmtezakken zijn ook geschikt om als coldpack te gebruiken. Bewaar deze voor gebruik in de koelkast bij 3-5° Celsius.

Voor een aantal gevallen is het altijd beter om te koelen, bijvoorbeeld in de eerste 24 tot 48 uur na een ongeval. Wanneer kou dieper de huid intrekt, trekken de bloedvaten samen en wordt de bloedtoevoer beperkt. Ook worden de zenuwen verdoofd, waardoor de eerste pijn wordt verzacht. De techniek om het warm te houden wordt vaker gebruikt in een later stadium, wanneer je al langer last hebt van pijn en vooral wilt ontspannen.

Een ontsteking; warm maken of juist koelen?

Wanneer warm maken?

Heb je last van een aanhoudende blessure, stijve gewrichten of spierpijn? Dan is het goed om het warm te houden. Een warmtepack zorgt voor het verwijden van de bloedvaten en stuurt zuurstof en voedingsstoffen naar de juiste plek. De doorbloeding wordt verbeterd, waardoor pijn en stijfheid afnemen. Binnen vijftien seconden warm je het warmtepack op door op het muntje te klikken.

Naast een hotpack kun je ook een hete douche of een bad nemen om de gewrichten warmer en soepeler te maken. Doe dit niet langer dan 15 minuten. Heb je last van een chronische ontsteking? Dan kan het ook goed zijn om de ontstoken plek te verwarmen. Hiermee ontspan en kalmeer je de huid.

Conclusie

Bij ontstekingen is het vaak het beste om te koelen. Is de ontsteking chronisch? Dan kun je het beter warm houden. Heb je een aanhoudende blessure, spierpijn of last van gewrichten? Dan kun je dit beter warm maken. Heb je vragen over cold- of hotpacks? Laat het ons dan weten! Wij kunnen al je vragen beantwoorden en helpen je graag verder. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]