Gewrichtspijn wordt vaak verward met spierpijn, maar er zijn toch een aantal verschillen tussen deze twee. In deze blog leggen we je uit wat gewrichtspijn precies is, hoe het ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Wat is gewrichtspijn?

Elke dag maak je meermaals gebruik van verschillende gewrichten. Deze gewrichten zijn de verbinding tussen de verschillende botten. Bij elke beweging die je maakt gebruik je gewrichten. Bij gewrichtspijn heb je last van pijn, stramme en stijve gewrichten, gevoeligheid en zwellingen. Er zijn verschillende soorten gewrichtspijn en deze hebben verschillende oorzaken.

Gewrichtspijn wordt vaak verward met spierpijn, maar er zijn toch enkele verschillen tussen deze twee. Het is wel logisch dat deze twee vaak voor hetzelfde worden aangezien, omdat de spieren zeer dicht op de gewrichten lopen en pijn hierdoor lastig te onderscheiden is. Om erachter te komen of je last hebt van spierpijn of gewrichtspijn is er een simpel trucje mogelijk.

Bij gewrichtspijn kun je nog enige druk op het gewricht uitoefenen voordat de pijn heftiger wordt. Bij spierpijn zul je last krijgen van een zeurderige pijn wanneer je druk uitoefent. Het grootste verschil tussen gewrichts- en spierpijn is dat je bij spierpijn een branderig gevoel hebt en bij gewrichtspijn een stijf gevoel hebt.

Soorten gewrichtspijn

Chronische gewrichtspijn komt vaak voor bij wat oudere mensen en komt door reuma en/of artrose. Het kraakbeen in de gewrichten wordt dan aangepast. Dit kan komen door ouderdom of overmatige belasting als intensief sporten. Chronische gewrichtspijn komt veel voor in Nederland en is vaak te merken in de nek, rug, schouder, heupen en knieën.

Gewrichtspijn kan ook komen door jicht. Jicht is een ontsteking als gevolg van de vorming van urinezuurkristallen in het gewricht. Deze soort komt veel voor in de knie of pols. Het gewricht wordt dan dik en warm en deze soort komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Gewrichtspijn bij vrouwen kan in veel gevallen ook voorkomen bij de overgang. Dit is een zogenaamde overgangskwaal en zou aan het eind van de overgang ook weer geleidelijk moeten afnemen. Deze gewrichtspijn bij de overgang kan overal voorkomen, maar komt het meest voor in de handen of vingers. Dit is een erg vervelende plek om last van je gewrichten te hebben omdat dit in sommige gevallen zo erg is dat het de dagelijkse activiteiten kan verhinderen.

3 tips tegen gewrichtspijn

1. Neem voldoende rust

Om gewrichtspijn te verhelpen is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Maak je hoofd leeg van alle zorgen en ga af en toe gewoon even rustig liggen. De spieren en gewrichten hebben deze rust nodig om weer te herstellen. Het is hierbij ook belangrijk dat je voldoende nachtrust neemt. In de nacht herstellen de gewrichten weer en het is dan ook belangrijk om voldoende te slapen.

De gewrichten en spieren hebben ook beweging nodig om stijfheid te voorkomen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar met een goede balans van rust en verantwoorde beweging genees je het beste van gewrichtspijn.

2. Gewrichtspijn verhelpen met eten en drinken

Het is bewezen dat er een aantal voedingsmiddelen helpen tegen gewrichtspijn. Zo kun je door dagelijks een capsule gember in te nemen gewrichtspijn voorkomen. Ook verschillende drankjes helpen tegen gewrichtspijn. Zo is het verstandig om de dag met een kop groene thee te beginnen. Verder helpen citroensap, levertraan, kurkuma en appelazijn ook bij het verlichten van de gewrichtspijn.

Het is echter ook belangrijk om sommige voedingsmiddelen zo min mogelijk te eten. Zo is het beter om voorzichtig te zijn met eieren, tarwe en rood vlees. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zuivel kan wel genomen worden, maar het is verstandig om niet meer te nemen. Zuivelproducten bevatten namelijk lactose en hier zit een melkeiwit in dat een ontsteking in de gewrichten kan veroorzaken.

3. Warmtepads tegen gewrichtspijn

Wanneer een gewricht niet ontstoken is kan warmte goed helpen. Warmte verzacht de pijn en stimuleert genezing. Het is het beste om een warmtepad hiervoor te gebruiken, omdat je hiermee erg gericht het desbetreffende gewricht kunt behandelen.

Als het gewricht warm en rood is kun je juist beter een verkoelende warmtepad gebruiken. Leg de warmtepad van tevoren dan even in de diepvries en leg hem vervolgens op het gewricht. Dit zal de pijn snel verlichten en voorkomt bovendien verdere langdurige klachten.

Hebt u ook vaak last van gewrichtspijn en bent u benieuwd hoe warmtepads u hierbij kunnen helpen? Neem dan eens een kijkje in onze warmtepad-collectie voor alle mogelijkheden!