De zomer staat weer voor de deur, dat betekent veel buiten zitten, terrasjes pakken, naar het strand en zwemmen. Met stijgende temperaturen stijgt echter ook de kans op oververhitting. Wanneer jouw lichaam oververhit raakt kan dat je zomerdag aardig verpesten. Dit wil je dus voorkomen.

In deze blog lees je voor wat de symptomen zijn van oververhitting. Daarnaast geven we enkele tips waarmee je de kans op oververhitting drastisch terug kunt brengen.

Oververhitting symptomen en gevolgen

Oververhitting komt voor in verschillende vormen. Zo is er hitte-uitputting, hittestuwing, hitteberoerte en hittekramp. Welke vorm van oververhitting je ook treft, er gaan enkele nare symptomen mee gepaard. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste symptomen en gevolgen waarvoor je moet uitkijken bij jezelf en bij anderen om oververhitting op tijd te voorkomen:

  • Een lichaamstemperatuur boven de 40 graden Celcius
  • Rode huid
  • Witte huid
  • Hevig zweten
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Vreemd gedrag
  • Bewustzijnsveranderingen

Herken je deze symptomen? Begin dan meteen met afkoelen. Breng het slachtoffer naar een koele ruimte en koel deze af met behulp van ventilatoren, koud water, natte handdoeken of een coldpack. Geef het slachtoffer ook (suiker)water te drinken, tenzij er sprake is van bewustzijnsverandering. In dat geval moet je direct 1-1-2 bellen en blijven afkoelen.

Oververhitting kind

Bij kleine kinderen kan het lastig zijn om oververhitting te bestrijden. Kinderen spelen immers graag en hebben minder snel door wanneer ze te actief zijn. Oververhitting ligt op warme dagen daarom altijd op de loer. Dat is gevaarlijk, want kinderen hebben extra veel last van oververhitting. Kijk daarom extra goed uit voor de symptomen.

oververhitting

Kijk goed uit, kinderen en baby’s zijn extra gevoelig voor oververhitting.

Oververhitting baby

Bij baby’s is het nog belangrijker om goed uit te kijken naar de symptomen van oververhitting, aangezien zij hun eigen temperatuur lastig kunnen regelen. Baby’s kunnen lastig aangeven hoe ze zich voelen, let daarom extra goed op de zichtbare symptomen, zoals hevig zweten en een rode of witte huid.

Tips om oververhitting te voorkomen

We hebben al even besproken wat je kunt doen in het geval van oververhitting. Voorkomen is echter beter dan genezen, zeker op warme zomerdagen. Daarom hebben wij enkele tips voor je om oververhitting te voorkomen.

Drink extra veel water

Drink extra veel water, dit is een bekende tip die toch te vaak genegeerd wordt. Water is een uitstekende manier om de temperatuur van je lichaam te reguleren. Drink daarom de hele dag door kleine beetjes water, dit wordt beter opgenomen door je lichaam dan wanneer je in één keer een liter water drinkt.

warmte veel water drinken

Gebruik coldpacks

Coldpacks zijn een uitstekende manier om een oververhit lichaam af te koelen, maar ze kunnen ook ingezet worden om de temperatuur preventief laag te houden. Coldpacks zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar, van coldpacks voor je schouders en nek tot voor je voeten.

Voorkom inspanning

Wanneer je actief bent warmt je lichaam een stuk sneller op. Daarom is het belangrijk om tijdens hete dagen zoveel mogelijk inspanning te voorkomen. Sla je rondje hardlopen een keertje over en probeer je zo min mogelijk zorgen te maken. Met de voetjes in de lucht aan het zwembad liggen is niet alleen fijn, het is dus ook nog eens goed voor je.

Vermijd hitte

De laatste klinkt misschien logisch, maar is daarom niet minder belangrijk. Hoe verleidelijk het ook is om op warme zomerdagen lekker in de zon te gaan liggen of iets buiten te gaan doen, dit kun je beter vermijden. Zeker tijdens het warmste moment van de dag (tussen 12:00 en 15:00) is het verstandig om zo veel mogelijk binnen en uit de zon te blijven.

vermijd hitte

Coldpacks van Relaxxed

Drink water, gebruik een coldpack, voorkom inspanning en vermijd hitte: zolang je deze tips volgt beperk je de kans op oververhitting tot een minimum. Voor een ruim aanbod aan coldpacks kun je terecht bij Relaxxed. Al onze warmtezakken en warmers kunnen in de koelkast gelegd worden zodat je ze kunt gebruiken als coldpacks. Met de juiste selectie coldpacks geniet jij optimaal van de warme zomerdagen.