Een pasgeboren baby is nog niet in staat om zijn eigen lichaamstemperatuur te reguleren. Een kruik biedt uitkomst als je de baby lekker warm wilt houden. Hoewel een kruik redelijk onschuldig lijkt, is het wel van belang dat je deze op een goede manier gebruikt. In deze blog vertellen we waarom je een kruik gebruikt bij de opvoeding en waar je op moet letten als je een kruik gebruikt om je baby te verwarmen.

Waarom een kruik?

Zoals we in de intro al zeiden, kan een baby zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Het is aan de verzorgers om deze taak zo zorgvuldig mogelijk in te vullen. Als het goed is, kleed je je kind al goed aan, zeker als jullie naar buiten gaan. Daarnaast is een mutsje ook van belang. Binnen in bed en buiten in de kinderwagen dek je je kindje af met warme dekens. Een kruik kan zowel binnen als buiten gebruikt worden als hulpmiddel om het kindje op temperatuur te houden.

Je kunt je kindje warm houden door het bed, de kleren of de kinderwagen voor te verwarmen. Ook kun je ervoor kiezen om de kruik samen met de baby in bed of in de kinderwagen te leggen. Deze laatste optie kies je alleen als de buitentemperatuur onder de vijf graden is óf als het kindje zelf een temperatuur heeft van 36,7 graden of lager.

Kruik veilig gebruiken: let op deze 6 zaken

Bij het gebruiken van een kruik in combinatie met een baby zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Let op de onderstaande zes zaken en zorg zo dat je baby altijd in veiligheid is.

Bekijk hier alle handige producten voor en tijdens de opvoeding van je kindje!

1. Controleer temperatuur

Dit punt is vooral van belang als je van plan bent om de kruik bij de baby in bed te leggen. Voordat je de kruik in het bed legt, houd je deze eerst tegen je pols aan. Op deze manier kun je goed inschatten of de kruik niet te warm is.

2. Bedekken

Voor een stukje extra veiligheid is het goed om de kruik te bedekken met een kruikenzak. Als je geen kruikenzak hebt, kun je ook een hydrofiele luier gebruiken. Mocht de baby de kruik aanraken, dan wordt de hitte afgezwakt.

3. Niet te dicht bij baby

Dit punt sluit aan bij het vorige. Als de kruik te dicht bij de baby ligt, is de kans groter dat de baby de kruik aan kan raken. Je kunt het beste de kruik aan het voeteneind neerleggen. Mocht je kindje meer warmte willen, dan kun je de kruik aan de zijkant neerleggen. Let wel: leg dan de kruik op de dekens met een handbreedte tussen het kind en de kruik.

4. Controleer op lekkende plekken

Het laatste wat je wil, is dat de kruik in bed gaat lekken. Kijk de kruik na het vullen dan ook zorgvuldig na. Beweeg de kruik heen en weer om te zorgen dat ieder deel getest wordt. Check net voor het moment dat je de kruik in bed neerlegt nog een laatste keer of alles droog is.

5. Zorg voor goede ventilatie

Als de baby het koud heeft, is dat niet lekker. De kruik kan hier van pas komen. Let wel goed op dat de baby het niet té warm krijgt. Hierbij is het belangrijk dat de kamer goed geventileerd is en dat de baby niet te warm is bedekt.

borstcompressenBorstcompressen zijn ideaal tegen de pijn bij borstvoeding

Meer handige producten tijdens het opvoeden

De baby is natuurlijk het belangrijkste, maar wij hebben ook meerdere producten die het leven van een opgroeiende zuigeling comfortabeler en gemakkelijker kunnen maken. Zo hebben we een babyflesverwarmer. Handig voor thuis, maar vooral voor onderweg. Daarnaast hebben we voor tijdens de borstvoedingsperiode warmteborstcompressen die verstopte melkkanalen en pijn voorkomen!

Heb je vragen over de blog of over de producten? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.