Koude voeten hebben we allemaal weleens, zeker tijdens de wintermaanden. Meestal is dat goed op te lossen door de juiste sokken en schoenen te dragen, en daarnaast goed te bewegen. Maar wat als je ook tijdens de andere maanden veel last hebt van koude of pijnlijke voeten? Dan is het goed om te weten wat de oorzaken hiervan kunnen zijn, en vooral: hoe je dit kunt verbeteren.

Oorzaken van koude of pijnlijke voeten

Meestal is een verminderde doorbloeding de oorzaak. En slechtere doorbloeding kan ontstaan door kou. Dit is een normaal en functioneel verschijnsel, doordat de bloedvaatjes samentrekken om minder warmte verloren te laten gaan. Maar ook kunnen er bepaalde aandoeningen zijn die koude voeten veroorzaken. Wij noemen ze hier, zonder er al te diep op in te gaan. Mocht je vaak last hebben van koude voeten, en twijfel je of je aan een van deze aandoeningen zou kunnen lijden, ga dan vooral even langs de huisarts.

Oorzaak van hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zorgen ervoor dat de doorbloeding van je voeten wordt belemmerd. Dit kan komen door een te hoge bloeddruk, aderverkalking, door simpelweg onvoldoende doorbloeding of door beknelde of afgeknelde bloedvaten. Ook kan het zo zijn dat je bloed te waterig of stroperig is. Dan heb je last van schommelingen binnen de bloedviscositeit.

Dit alles belemmert de doorbloeding naar je voeten, waardoor je dus als gevolg vaak last hebt van koude voeten. De oorzaken van hart- en vaatziekten zijn divers, maar voornamelijk komt dit door een ongezonde levensstijl met veel vetten, alcohol en sigaretten.

Oorzaak van perniosis

Perniosis, beter bekend als wintertenen, is een reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op temperatuurwisselingen. Hierdoor gaat het proces van de bloedvatvernauwing- en verwijding mis. Normaal reageren de bloedvaten snel op veranderende omstandigheden, maar bij perniosis blijven de dieper gelegen vaatjes te lang gesloten. De oorzaak van perniosis is nog altijd een raadsel, maar wel bekend is dat dit erfelijk is.

Vermoed wordt wel dat bij het dragen van te strakke schoenen, te dunne sokken of bij het leven in een vochtig klimaat de kans op het krijgen van perniosis toeneemt. Perniosis doet lelijke plekken verschijnen die meestal na één tot drie weken weer verdwijnen. Bovendien zorgt dit proces voor koude voeten.

Oorzaak van de ziekte van Raynaud

De ziekte van Raynaud ontstaat doordat bloedvaten plotseling samentrekken. Dit komt voor in de vingers en tenen en zorgt ervoor dat er tijdelijk minder bloed door de vingers of tenen stroomt. Dit ontstaat voornamelijk bij koude buitentemperaturen en wisselende emoties.

Tijdens de zogenaamde aanvallen bij de ziekte van Raynaud worden de vingers en tenen wit. Na enkele minuten zullen de bloedvaten langzaam open gaan. De vingers of tenen worden vervolgens blauwpaars en rood. Tijdens deze aanvallen gaan uw vingers of tenen pijn doen, tintelen, prikken en gloeien. Een aanval duurt meestal 5 minuten en komt het meest voor in de winter.

Oorzaak van acrocyanose

Acra is de medische naam voor uitstekende lichaamsdelen. Denk maar aan de oren, vingers, voeten en neus. Acrocyanose vindt precies bij deze lichaamsdelen plaats. Bij deze aandoening worden de voeten blauw en koud. Dit doet meestal geen pijn maar kan wel een onaangenaam gevoel geven.

De oorzaak van acrocyanose is nog altijd onduidelijk, maar wetenschappers vermoeden dat het ontstaat door het samentrekken van de kleine vaatjes. Hierdoor verloopt de doorbloeding niet goed en daar lijden je voeten onder. Acrocyanose komt veel voor.

Oorzaak van zenuwafwijkingen

Je zenuwen gebruik je dagelijks veelvuldig en deze hebben de belangrijke rol om communicatie tussen de hersenen en andere delen van het lichaam mogelijk te maken. Bij een zenuwafwijking wordt de communicatie verstoord waardoor het vermogen om normaal te bewegen of te voelen verstoord kan worden in een bepaald gebied. Zo ook bij je voeten.

Wanneer er een zenuwafwijking is tussen jouw voeten en je hersenen dan kun je het gevoel hebben dat je voeten koud aanvoelen, terwijl dit in werkelijkheid misschien niet eens zo is. Dit kan ontstaan bij een beknelde zenuw, diabetes of zelfs een rughernia.

Oorzaak van hormonale veranderingen

Ook hormonen kunnen een oorzaak zijn van koude voeten. Dit komt door de oestrogenen. Deze zorgen ervoor dat bij hormonale veranderingen de bloedvaatjes tijdelijk vernauwen, waardoor deze amper warmte meer krijgen. Hiervoor zijn vele verschillende oorzaken. Denk maar aan de puberteit, ovulatie, menstruatie en de anticonceptiepil.

Deze hormonale veranderingen zorgen voor koude voeten en handen in lichtere mate. Bij een zwangerschap verandert ook nog de bloedsamenstelling en ontstaat er grote druk op de zenuwen, organen en bloedvaten. Hierdoor is er sprake van een slechtere doorbloeding naar de handen en voeten wat zorgt dat deze koud worden.

Oorzaak van een traag werkende schildklier

Je schildklier is een kleine klier die de volledige stofwisseling in je lichaam regelt. Deze kan te snel, maar ook te langzaam werken. Wanneer je schildklier langzaam werkt betekent dit dat deze onvoldoende schildklierhormonen aanmaakt. Hierdoor daalt je lichaamstemperatuur waardoor je het koud krijgt.

Soms wordt je hele lichaam hierdoor kouder en soms alleen je vingers en/of tenen. Andere symptomen zijn een bleke huid, vermoeidheid, traagheid in denken en handelen, concentratieproblemen en spierzwakte. De oorzaak van een traag werkende schildklier is divers, maar de meest voorkomende vorm is de ziekte van Hashimoto. Deze kan plots ontstaan en komt voornamelijk bij volwassenen.

Oplossingen en tips tegen koude voeten

In grote lijnen ligt de oorzaak dus meestal in een verminderde doorbloeding, wat de achterliggende oorzaak ook is. In de meeste gevallen zijn er mogelijkheden om de doorbloeding te stimuleren. Hierdoor zul je minder last hebben van koude en pijnlijke voeten. Hieronder een aantal oplossingen op een rijtje.

Draag goede schoenen en sokken tegen koude voeten

Zorg ervoor dat je warme schoenen draagt die ook waterbestendig zijn. Mocht het regenen of ander noodweer zijn zullen je voeten alsnog warm blijven. Schoenen van leer hebben de voorkeur omdat deze warmte vasthouden. Sokken van natuurlijke materialen, zoals katoen en wol, kunnen koude voeten tegengaan. Hierbij zijn wollen sokken het beste, deze blijven het warmst.

Lichaamsbeweging tegen koude voeten

Lichaamsbeweging is misschien wel het belangrijkste om koude voeten tegen te gaan. Wanneer je regelmatig beweegt zal dit zorgen voor een betere doorbloeding. Dit hoeft niet perse direct de sportschool te zijn, een halfuurtje wandelen kan de doorbloeding ook al goed doen.

Gezondere levensstijl tegen koude voeten

Een ongezonde levensstijl is de belangrijkste oorzaak voor hart- en vaatziekten. Deze zorgen ervoor dat de doorbloeding wordt belemmerd met als gevolg koude voeten. Eet daarom gezond, drink niet teveel drank en stop met roken. Vooral dat laatste is belangrijk want deze is veruit de grootste veroorzaker van hart- en vaatziekten.

Wisselbaden en voetmassage tegen koude voeten

Een voetenbad met afwisselend koud en warm water stimuleert een goede bloedcirculatie. Hou de voeten twee tot drie minuten in een warm voetenbad en daarna twee tot drie seconden in koud water. Hou de voeten vervolgens weer twee tot drie minuten in warm water en herhaal dit proces tot zo’n 7 keer. Let wel op dat je altijd met het koude voetbad eindigt. Droog vervolgens je voeten goed af en doe warme sokken aan. Dit stimuleert de doorbloeding van de vaatjes waardoor je het minder koud zult hebben.

koude voeten, pijnlijke voeten, voetenwarmer

Gebruik professionele warmte pads tegen koude voeten

De Heat In A Click voetenwarmer van Relaxxed zorgt voor een betere doorbloeding en verwarmen snel je voeten. Deze warmte pads zijn een goede aanvulling op bovenstaande tips en adviezen. De voetenwarmer heeft een lange levensduur en kan keer op keer gebruikt worden. Als jij vaak last hebt van koude voeten is dit echt een product dat je niet kunt missen.