Iedereen heeft wel eens last van dikke ogen in de ochtend na een nacht slecht slapen. Met voldoende rust zijn deze wallen weer snel verdwenen. Bij dikke wallen is er iets anders aan de hand. Dikke wallen zijn het gevolg van vet of vocht dat zich onder de ogen ophoopt. In deze blog vertellen we wat dikke wallen precies zijn, hoe ze kunnen ontstaan, wat de oorzaken zijn en geven we tips voor het tegengaan van dikke wallen.

De definitie van dikke wallen

Met dikke wallen bedoelen we dus niet de donkere kringen om de ogen of de wallen die ontstaan na een zware week. Het gaat om de bobbels die zich onder je ogen vormen als gevolg van vocht- of vetophoping. Een lichte verdikking rondom de onderkant van de ogen komt vaak voor, maar er zijn ook mensen die de hele dag last hebben van dikke wallen.

Ontstaan dikke wallen

Dikke wallen ontstaan dus door een ophoping van vocht of vet. Dit kan erfelijk bepaald zijn, maar gebeurt meestal door de verzwakking van spieren rondom de ogen. Het vet onder de ogen wordt ondersteund door bindweefsel. Dit bindweefsel kan, naarmate je ouder wordt, gaan verslappen. Het gevolg is dat het vet de kans krijgt om te zakken. Ook zijn er vloeistoffen in je lichaam die onder de ogen kunnen ophopen, wat automatisch de zwelling verergert.

Het zwelling proces gaat heel geleidelijk. Je wordt dus niet van de ene op de andere dag wakker met dikke ogen. Naarmate de tijd vordert, vormen er steeds grotere bulten van vocht of vet onder je ogen. Als je hier niets tegen doet, worden deze bulten alleen maar groter.

Oorzaken dikke wallen

Naast de erfelijke factor en het verouderingsproces van het lichaam zijn er nog meer redenen te bedenken waarom je dikke wallen zou kunnen krijgen. We noemen ze hieronder:

  • Leefstijl. Als je er een ongezonde levensstijl op nahoudt, kun je na verloop van tijd last krijgen van dikke wallen. Kenmerken van een slechte levensstijl zijn: weinig slaap, teveel slaap, veel zout eten, veel drinken en roken.
  • Allergie. Deze oorzaak is minder bekend, maar bestaat wel degelijk. Als je last hebt van een chronische verkoudheid, kan het zijn dat het gebied rond de ogen meerdere keren opzwellen. Door de constante verandering van zwellen en slinken, gaat de huid losser zitten. In combinatie met het vet of vocht dat gaat zakken, kan dit nare wallen tot gevolg hebben.
  • Ziekten of aandoeningen. Er zijn ook ziekten en aandoeningen die voor dikke wallen of vochtophopingen rondom de ogen kunnen zorgen. denk hierbij aan de ziekte van Pfeiffer, Trichinose, Eczeem of een tekort aan schildklierhormonen.

5 tips tegen dikke wallen

Als je last hebt van dikke wallen, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Hieronder geven we je vijf tips voor het verhelpen van deze vervelende aandoening.

1. Gezond leven

Een ongezonde levensstijl is een directe oorzaak van dikke wallen en donkere kringen. Een goede basis is dan ook om afscheid te nemen van je ongezonde levensstijl en de focus te leggen op een gezonde levensstijl. Veel vitamines eten en regelmatig bewegen is al een goed begin. Daarnaast is het verstandig om alcohol en vettig eten met mate te nuttigen.

2. Zwelling tegengaan

De zwelling onder je ogen kun je verminderen door te koelen. Een oogmasker is hier erg geschikt voor. Leg het oogmasker een uur in de koelkast of een kwartier in de vriezer. Ga hierna liggen en leg het oogmasker op de zwellingen. Een zeer effectieve manier om snel de zwelling te minderen.

Oogmasker warmtepadHet oogmasker gaat de zwelling onder de ogen goed tegen en is hier te bestellen

3. Slapen met een hoger kussen

Om vochtophoping tijdens je slaap tegen te gaan, kun je proberen om een paar weken met een extra kussen te slapen. Op deze manier ligt je hoofd nog een stuk hoger dan je lichaam, waardoor vocht zich niet onder de ogen kan ophopen.

4. Voldoende water drinken

Vochtplekken verminderen door meer vocht in je lichaam te laten. Het klinkt tegenstrijdig. Toch is het een goede manier om de dikke wallen onder je ogen te verminderen. Door je vochtlevel op peil te houden, kan de vochthuishouding zijn werk optimaal uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd.

5. Ooglidcorrectie

Hoewel dit misschien een heftige ingreep is, kun je met een ooglidcorrectie dikke wallen voor een lange tijd verminderen. Tijdens de ingreep worden de overtollige vetbulten onder je ogen weggehaald. Hiernaast kun je ook de huid onder je ogen strak laten trekken.

Heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt over dikke wallen of over iets anders, kun je ons altijd mailen via het contactformulier. We staan voor je klaar om je verder te helpen.