Voor een pasgeboren baby is niets zo goed als het drinken van moedermelk. Helaas is het lang niet vanzelfsprekend dat het geven van borstvoeding bij alle moeders zonder problemen verloopt. Pijn tijdens afkolven, stuwing of een borstontsteking zijn veel voorkomende problemen. In deze blog noemen we de vier meest voorkomende problemen en oplossingen bij het geven van borstvoeding.

1. Verstopt melkkanaal

Een verstopt melkkanaal kun je herkennen aan voelbaar harde plekken in de borst, maar ook aan rode en warme borsten. Naast een verstopt melkkanaal kan ook een wit puntje op de tepel zorgen voor een verstopping. Een pijnlijke harde plek in de borst kan een verstopt melkkanaal zijn, maar ook een teken van borstontsteking. De twee meest voorkomende oorzaken van een verstopt melkkanaal zijn niet goed leeggedronken borsten en te strakke kleding rondom de borsten.

Oplossingen

Als je een verstopt melkkanaal wilt ‘ontstoppen’, kun je ervoor kiezen om je kind zoveel mogelijk te voeden. Zo blijft de melkstroom vers en hoopt het niet op. Hiernaast is het belangrijk dat je kind goed gepositioneerd is en dat de borst wordt leeggedronken. Als je kind geen honger meer heeft, dan is afkolven een optie om het restant eruit te halen.

Wat verder goed helpt tegen verstoppingen zijn warme borstcompressen op de borst en zachte massages.

borstcompressen

Deze warmte borstcompressen bevorderen de doorloop van het melk.

2. Tepelkloven en pijnlijke tepels

Pijnlijke tepels en borstvoeding, dat is absoluut geen fijne combinatie. Zere tepels kunnen veroorzaakt worden door tepelkloven (kleine wondjes op en rond de tepel). Tepelkloven, bloedende tepels of zere tepels zijn vaak een teken dat je kind niet goed is aangelegd of dat je in een verkeerde houding voeding geeft.

Oplossingen

Heb je last van pijnlijke tepels? Dan is het aan te raden om de klachten voor te leggen bij de kraamverzorger. Laat zien hoe je borstvoeding geeft en hoe je de kolf gebruikt. Met de tips van de kraamverzorger zal het proces in de toekomst beter verlopen. Een huisarts kan hier eventueel ook bij helpen.

3. Lekkende borsten

Het is niet meer dan normaal dat je borsten tussen twee voedingsmomenten wel eens lekken. Dit kan komen doordat er teveel melk in een borst zit of dat de aanmaak van melk wordt gestimuleerd. Bij een regelmatig voedingsschema zal het lekken van de borsten minder worden. Over het algemeen duurt het lekken van de borsten niet langer dan tien weken.

Oplossingen

Het is niet tegen te houden dat je borsten gaan lekken. Wel kun je er met borstcompressen voor zorgen dat de melk niet doorlekt in je kleding. De borstcompressen kunnen eenvoudig in de beha geplaatst worden. Let wel: vervang de borstcompressen regelmatig om infecties te voorkomen.

borstcompressen

Bij lekkende tepels kan de borstcompres in de beha geplaatst worden om doorlekken te voorkomen.

4. Borstvoeding stuwing

Stuwing betekent dat je borsten groter worden en kan twee tot vier dagen na de bevalling opspelen. Nu hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn, maar het is mogelijk dat je borsten hard en pijnlijk aanvoelen. Stuwing bij borstvoeding ontstaat door het beginnen van de melkproductie in de borsten.

Oplossingen

Mocht je last hebben van pijn bij stuwing, dan kun je dit verzachten door vóór het geven van borstvoeding een klein beetje melk uit de borsten te masseren. Hiernaast is het aan te raden om de borsten warm te houden met borstcompressen of een hete douche.

Borstvoeding pijn verhelpen

Hopelijk kun je met bovenstaande tips de kwalen rondom borstvoeding verhelpen, zodat je op een fijne manier je kind kan voeden. De gouden tip bij borstvoeding pijn is het verwarmen van de borsten door middel van borstcompressen. Ga je binnenkort met de fles voeden? Dan is een babyflesverwarmer een aanrader. Bij verdere vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!